Osteopathie
Wat is Osteopathie?
Osteopathie is een manuele geneeskunde die zich richt op het herstellen van de natuurlijke mobiliteit van het lichaam.
Door middel van specifieke manuele technieken spoort de osteopaat bewegingsbeperkingen op in het gehele lichaam en behandelt deze om het zelf herstellend vermogen te stimuleren.
Verlies van beweging kan op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen: musculoskeletaal, visceraal en craniaal. Osteopathie beschouwt het lichaam als een geïntegreerd geheel, waarbij o.a. spieren, gewrichten, fascia, organen en het zenuwstelsel nauw met elkaar verbonden zijn. Verstoringen in één gebied kunnen elders in het lichaam klachten veroorzaken. De osteopaat onderzoekt daarom het volledige lichaam om de mogelijke oorsprong van de klachten te achterhalen en de algehele integriteit te herstellen.
Een belangrijk aspect van deze benadering is de aandacht voor fascia, het bindweefsel dat het lichaam doordringt en omhult. Fascia verbindt alle structuren in het lichaam en speelt een cruciale rol in de mobiliteit en stabiliteit. Beperkingen of spanningen in de fascia kunnen leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Osteopathische technieken richten zich onder andere op het vrijmaken van deze fasciale restricties.
De kracht van osteopathie ligt in deze holistische visie, waarbij kennis van anatomie (de vorm van het lichaam), embryologie (het ontstaan van deze vorm), neurologie (het zenuwstelsel), fysiologie (de werking van de stofwisseling) en pathologie (ziekteleer) wordt gecombineerd. Door deze integrale benadering wordt niet alleen de klacht zelf aangepakt, maar ook de onderliggende oorzaken, wat leidt tot een duurzamer herstel en een verbeterd welzijn.
Video: Hoe werkt een osteopaat? Een gezond lichaam is altijd in beweging.
Bron: NVO – Nederlandse Vereniging voor Osteopathie